Werking en dosering van liposomal glutathion
liposomal glutathione on a package

Werking en dosering van glutathion

Wat is glutathion?

  • Het probleem met het oraal toedienen van glutathion in de vorm van tabletten, capsules of vloeistoffen is de biologische beschikbaarheid. Normaal wordt 80-90% van de toegediende glutathion al afgebroken door maagsappen. Dit kan voorkomen worden door het toedienen van liposomale glutathion, zodat de glutathion intact de dunne darm bereikt. Daar wordt het direct in de bloedsomloop gebracht, die het op zijn beurt afstaat aan de cellen. Aangezien de liposomen dezelfde chemische structuur hebben als de celwanden, worden ze direct 100% geabsorbeerd en behouden volledig hun beschermende werking.
  • Glutathion of GSH - bekend als de moeder van antioxidanten - is een in de cellen voorkomende tripeptide, die uit drie onontbeerlijke aminozuren bestaat: glutaminezuur, cysteïne en glycine. Door het verhogen van de glutathionspiegel zijn interessante resultaten bereikt in kankertherapie, AIDS en andere ernstige immuunstoornissen.
  • Glutathion is een zwavel bevattend eiwit, dat zeer belangrijk is voor het immuunsysteem. Hoe meer glutathion aanwezig is in een cel, hoe meer cellulaire stress verminderd kan worden en daarmee de kans op ziektes. Volgens veel artsen is oxidatieve stress de hoofdoorzaak van kanker, Alzheimer en hartziektes. Glutathion voorkomt het afbreken en de ontbinding van rode bloedcellen (erytrocyten) in het celmembraan en ondersteunt hun werking. De functie van erytrocyten is het transporteren van zuurstof naar alle weefsels. Daarom zijn ze van fundamenteel belang voor de vitaliteit, energie en gezondheid.
  • Een tekort aan glutathion wordt direkt in verband gebracht met autoimmuunziektes, kanker, hart- en vaatziektes, maar ook met chronische herpes. Volgens de bevindingen is een verlaagd niveau van glutathion aanwezig bij alle patiënten die lijden aan de bovengenoemde ziektes.
  • Tijdens vastkuren neemt de concentratie van glutathion in de levercellen binnen 2 dagen af tot 30 - 40% van het normale niveau. Belangrijke stoffen die bijdragen aan het verlies van glutathion in de lever zijn bijvoorbeeld zware metalen zoals cadmium en kwik, aflatoxine (een gif dat aanwezig is in meeldauw), pesticiden, de pijnstiller paracetamol en alcohol.

Glutathion en giftigheid van zware metalen

Glutathion and Age

Glutathion kan vele ziektes bestrijden, waaronder de gevolgen van vergiftiging door zware metalen. Vergiftiging door zware metalen wordt meestal veroorzaakt door factoren un de omgeving zoals verontreinigd water, maar ook door industriële factoren, hobbies en gewoontes, die deel uitmaken van het alledaagse leven. De term "zware metalen" verwijst naar de elementen, die men vindt in het onderste gedeelte van de periodieke tabel van elementen, maar verwijst ook naar hun dichtheid. De elementen kobalt, koper, ijzer, vanadium, molybdeen, zink en strontium worden beschouwd als zware metalen. Daarnaast maken ook antimoon, cadmium, chroom, lood en kwik deel uit van deze groep. In gevallen van vergiftiging door zware metalen gaat het meestal om de laatste twee of het semi-metaal of metalloïde arsenicum. De dagelijkse dosis die aanbevolen wordt om de gevolgen van vergiftiging door zware metalen of stress te voorkomen is 500 - 800 mg GSH, terwijl therapeuten 2000 - 5000 mg per dag aanbevelen als acute behandeling, afhankelijk van de omstandigheden.